In Nederland is er ge
en één vast percentage voor de aftrekbaarheid van relatiegeschenken; dit hangt af van verschillende factoren zoals de hoogte van de kosten, het type geschenk en voor wie het bedoeld is (relatie of medewerker). Toch zijn er enkele belangrijke richtlijnen:
- Zakelijke relatiegeschenken
- Als je een zakelijk geschenk geeft aan een klant of leverancier en de kosten per ontvanger blijven onder een bepaalde drempel (vaak genoemd als ca. € 227 per jaar per persoon), kun je de kosten doorgaans volledig aftrekken.
- Kom je boven die drempel uit, dan kan het zijn dat je niet alles (of slechts een deel) mag aftrekken, of dat je een naheffing krijgt als eindheffing via de loonheffingen.
Relatiegeschenken aan medewerkers
- Voor personeelsgeschenken val je meestal onder de Werkkostenregeling (WKR). Hierbij mag je een deel van je totale fiscale loonsom gebruiken voor vergoedingen en verstrekkingen (de vrije ruimte). Zolang je onder die grens blijft, hoef je over die geschenken geen extra belasting te betalen.
- Kom je boven de vrije ruimte uit, dan betaal je een eindheffing van 80% over het meerdere.
- Btw-aftrek
- De btw is in veel gevallen aftrekbaar als je het geschenk voor zakelijke doeleinden gebruikt. Ook hier geldt een drempelbedrag per persoon per jaar. Overschrijd je deze drempel, dan moet je de eerder afgetrokken btw alsnog (gedeeltelijk) terugbetalen aan de Belastingdienst.
- Tip: bewaar altijd je administratie
- Noteer aan wie je iets geeft, wat het heeft gekost en wanneer je het hebt gegeven. Zo kun je altijd aantonen dat het geschenk een zakelijk doel dient.
Kortom, er bestaat geen standaardpercentage dat je meteen kunt toepassen op alle relatiegeschenken. Houd rekening met drempelbedragen en verschillen tussen zakelijke relaties en medewerkers. Wil je precies weten hoeveel je kunt aftrekken? Raadpleeg dan je boekhouder of accountant, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Voor advies welk geschenk: tel 020 2600 100 of info@tigerconcept.nl