VEELGESTELDE VRAGEN

Welke bestanden worden geaccepteerd?
Wij kunnen enkel werken met Vector bestanden, zoals Adobe Illustrator (.AI of .EPS) of certified PDF bestanden (geen normale PDF bestanden). Dit zijn richtlijnen, iedere opdracht staat op zichzelf en zal per opdracht apart beoordeeld worden.

Wat is het verschil tussen een bitmap en een vector bestand?
Bitmap afbeeldingen zijn gedefinieerd bij een precies toegewezen verzameling van afzonderlijke puntjes, pixels of kleuren. Vector bestanden zijn grafische, wiskundige algoritmes die mogelijk maken dat een bestand geschaald kan worden zonder verlies van resolutie. Als iemand een Bitmap bestand wil vergoten of verkleinen, dan zal het bestand gepixeld worden en onscherpe/slechte randen vertonen. Om deze reden worden Vector files gebruikt, ze zijn in alle opzichten scherper en de randen zullen mooi afgewerkt zijn wanneer het bestand vergroot of verkleind moet worden.

Wat is een digitale proef/drukproef?
Voordat het product werkelijk is bedrukt, zal onze leverancier/designer een kopie van jouw artwork mailen voor bevestiging. Deze proefdruk laat jou op de meest duidelijke manier zien hoe het uiteindelijke product er uit zal zien, inclusief de bedrukking. Dit is jouw kans om zeker te zijn dat het lettertype, positie, spelling en kleuren correct zijn en om ons eventueel nog extra informatie te kunnen geven die nodig is om de bedrukking helemaal naar wens te laten verlopen. Deze drukproef verstrekken we gratis, met een beperkt aantal wijzigingen inbegrepen.

(De grootte van) het weergegeven logo op het product kan afwijken van de werkelijke print (grootte). Voor een goed beeld van de werkelijke grootte van het logo moet je uitgaan van de weergegeven afmetingen in getallen (mm of cm).

Wat is de pre-productie foto?
De pre-productie foto laat zien hoe het uiteindelijk product er uit ziet, er is geen mogelijkheid meer om wijzigingen aan te brengen zonder dat er kosten bij komen, het is tevens afhankelijk van het product/wijziging hoeveel de kosten zijn. Het product werkelijk in hand hebben en kunnen beoordelen is, tegen vergoeding, uiteraard ook mogelijk. Houdt er dan rekening mee dat de levertijd eventueel zal afwijken van de afgesproken datum.

Wat zijn PMS kleuren?
Je wilt het logo in blauw.. maar welk blauw? Zelfs een specifieke benaming als azuurblauw kan variëren per computer of printer. We willen natuurlijk niet dat de stijl van het bedrijf verkeerd overdragen wordt in het geleverde product. Daarom gebruiken we de Pantone Matching System (PMS) zodat alles in dezelfde lijn blijft. Tenzij anders vermeld wordt, zijn alle producten op de website met PMS kleuren te bedrukken. Op deze manier weten we zeker dat wanneer we op printer A een bal en op printer B een shirt laten printen, beide dezelfde kleur blauw gebruiken! Houdt er rekening mee dat elke monitor kleuren anders weergeeft. Om die reden kan de kleur op jouw scherm niet helemaal goed weergeven wat de kleur is op het eindproduct. Met PMS kleuren van jouw logo voorkomen we dat dit ook met het eindproduct verkeerd gaat. Tiger Concept kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor een afwijking van kleur gerelateerd aan verschillende schermen of klachten over de kleur van de bedrukking wanneer er geen PMS kleur is afgegeven.

Bedrukking van kleuren op verschillende materialen en verschillende kleur achtergrond?
Een kleur gedrukt op papier, metaal, stof of een type plastic kan per materiaal verschillend overkomen. Helemaal als ook nog de achtergrond kleur verschillend is. Dit terwijl de gebruikte bedrukkingskleur het zelfde is. Hou hier rekening mee bij de keuze van de bedrukkingskleur en bij het beoordelen van bedrukkingen.

Beoordelen drukproef

Het weergegeven logo in de drukproef kan zowel in kleur als grootte afwijken van de werkelijke print op het product.

Zo kan een kleur op verschillende materialen anders overkomen. Zo lijkt een bepaalde kleur gedrukt op metaal soms anders dan gedrukt op papier of stof. Ook de achtergrondkleur is van belang; een lichte kleur gedrukt op een donkere achtergrond is beter zichtbaar dan dezelfde lichte kleur gedrukt op een lichte achtergrond.
Hou hier rekening mee bij de keuze van de bedrukkingskleur en bij het beoordelen van bedrukkingen. Ga bij de grootte van het logo uit van de aangegeven afmetingen (in mm of cm).

Hoe specifiek zijn de kleuren op mijn scherm?
Alle productfoto’s en afbeeldingen op de website zijn geoptimaliseerd voor de beste scherm en printer kleuren, zodat deze zo goed mogelijk worden weergegeven op jouw scherm. Ondanks dat kunnen kleuren toch een beetje afwijken, afhankelijk van de kwaliteit of leeftijd van uw computerscherm of printer. Dit hoeft geen effect te hebben op hoe u het artwork beoordeelt, echter is het wel iets waar u rekening mee moet houden als de kleuren erg belangrijk zijn. Om hier problemen te voorkomen, verwijs ik naar het stukje PMS kleuren.


Full colour bedrukking en PMS kleur

Full colour bedrukkingen kunnen NOOIT in PMS kleur worden gedrukt. De kleur zal altijd naar benadering worden gedrukt, ook al is een aangeleverd bestand in een bepaalde PMS kleur opgemaakt.

Hoe lang wordt mijn Artwork bewaard?
Tiger Concept bewaart elk ontwerp op klantnaam en soort. Alles bestanden en artworks worden opgeslagen, tenzij wij zwart op wit het verzoek krijgen om de betreffende bestanden te verwijderen van onze server.

Alle rechten voorbehouden

Tiger Concept behoudt alle rechten  en intellectuele eigendomsrechten van drukproeven, artworks, visuals en verstrekte (pre-production) foto’s, tenzij hier voor af nadrukkelijk afwijkende schriftelijke afspraken over zijn gemaakt. Tiger Concept heeft het recht om van gemaakte producties publicaties te doen op Tiger Concept websites en sociale media.

Nog vragen?

Heb je vragen over de drukproef, kleuren, bedrukking of andere vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, we kijken graag met je mee. info@tigerconcept.nl of bel 030 2600 400